Пт, 18/10/24, 04:50

 

Вас вітає
Чернігівський інформаційно-розважальний портал
4ernigiv.at.ua

Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Цікаве на сайті
Випадкові файли:
  • Южный Парк: Воображляндия / South Park: Imaginationland (2008) DVDRip.avi
  • Віталій Козловський - Comme toi
  • Тариф Новогодний (2008) DVDRip.avi
  • Легкое поведение / Easy Virtue (2008) DVDRip.avi
  • Made In Ukraine - Розкажи мені
  • Найпопулярніше:
  • Тік: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Потап и Настя: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Ані Лорак: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Олександр Пономарьов: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Наталія Бучинська. MP3
  • ( Хіт! )

    Останні коментарі:

    Завважте, що ці висловлювання Путіна стосовно України були озвучені аж в 2008-му році

    Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation.


    Це хороша тенденція.  Але мало ймовірно що спецпідрозділи Беркуту здійснювали каральні зачистки знаходячись поза контролем Президента і Кабміну.

    Нові повідомлення на форумі:

    Реклама

    Зворотній зв'язок

    Copyright © 2008-2024

     

    Головна » 2014 » Квітень » 26 » Активи українських банків в Криму - понад 22 млрд грн - експерт
    Активи українських банків в Криму - понад 22 млрд грн - експерт
    23:39

    Якщо ФАТФ та ЄС запровадять санкції проти банків, що працюють на окупованій території Криму, створити повноцінну фінансову систему на півострові буде дуже складно, або навіть неможливо, вважає радник президента АУБ Олексій Кущ. Обмеження призведуть не тільки до подорожчання банківських послуг та втрат часу при здійсненні операцій, а й до суттєвого зниження надійності фінансової системи Криму, - сказав він в ефірі програми «Національний інтерес» на телеканалі БТБ.
     «Гадаю, кримчани бачать лише маківку айсберга проблем, які можуть перед ними постати. Адже якщо Україна буде активно відстоювати свою позицію стосовно Криму саме у фінансовій площині, то ФАТФ і ЄС можуть вдатися до санкцій, на які миттєво будуть наражатися всі російські банки, що працюватимуть на території півострова. Це можуть бути і ускладнення з відкриттям кореспондентських рахунків або їх тимчасове блокування, закриття кредитних лімітів для банків, тобто американські та європейські банки перестануть їх кредитувати, це і створення додаткових резервів під кошти, які знаходяться в банках, що підпали під санкції тощо. Все це призведе до того, що європейські банки теж будуть закривати свої кореспондентські рахунки, тому що перестануть розміщувати кошти в банках, які працюють в Криму», - сказав Кущ.
     «Може з’явитися прискіпливіше ніж завжди ставлення до транзакцій, які будуть проводитись через банки, що працюють в Криму. Тобто якщо зазвичай в міжнародній фінансовій системі платіж йде протягом одного робочого дня, то у разі санкцій ФАТФ або ЄС така транзакція може розглядатися п’ять і більше днів. А може бути взагалі заблокована і не буде виконана», - розповів експерт.
     «Все це - величезні незручності, а в сучасному світі час є найціннішим ресурсом. Зрештою санкції призведуть до того, що серйозні банки - причому навіть російські - не будуть відкривати в Криму свої відділення. Там буде працювати якийсь аналог ерзац-банку, створеного спеціально для таких транзакцій, і якому буде байдуже, чи застосовуються до нього санкції. Але як такій фінустанові довіряти свої депозити, рахунки, проводити через неї свої операції? Звичайно такий банк буде працювати через якийсь ланцюг, який ФАТФ та ЄС будуть постійно обривати, відслідковувати транзакції, створювати додаткові бар’єри на їх шляху. Це буде призводити до втрат часу та подорожчання самих транзакцій. Тому банківські послуги стануть дуже дорогими, проте навіть за цих умов клієнти не зможуть бути впевненими, що їхні кошти надійдуть туди, куди вони їх направляли», - підсумував Кущ.

    Українські державні електронні реєстри вже не працюють на території Криму, а російські, що мають невдовзі там з’явитися, не міститимуть відомостей про обтяження на заставлене в українських банках майно. Тому українські фінустанови, що працювали в Криму, потрапили у надзвичайно складну ситуацію, в якій захистити свої права їм практично неможливо, розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ в ефірі програми «Національний інтерес» на телеканалі БТБ.
     «В Криму відбувається цілковитий правовий колапс. Зокрема активи українських банків на півострові - це перш за все кредити, які видавалися там фізичним і юридичним особам. Ці позики були забезпечені заставами, обтяження за якими реєструвалися в українському Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Зараз цей реєстр у Криму не діє, а з 1 липня планується запуск російського реєстру, в якому вже, зрозуміло, не буде зареєстровано цих обтяжень. Як захистити свої інтереси в цих умовах - тим більше, що українські нотаріуси і суди вже не працюють в Криму - незрозуміло. І, на жаль, гадаю, вже можна говорити про те, що 95-99% цих активів, в тому числі і застави, їх фактично втрачено. І якось врятувати ці кошти буде дуже важко. Тим більше, що підтримки з боку місцевої влади фактично немає, а навпаки є намагання ускладнити процес діяльності українських банків», - сказав Кущ.
     «Щодо пасивів теж є багато проблемних питань. Передусім це те, що зараз російські державні установи, які працюють в Криму, представники Центробанку Росії звернулися до українських банків, які працюють в Криму, з тим, щоб вони надали повний реєстр всіх своїх вкладників із зазначенням депозитів, коштів, які обліковуються в банках тощо. Але українські банки, зберігаючи банківську таємницю, можуть надавати таку інформацію виключно НБУ. Звичайно, вони відмовляються це робити, а це також ускладнює процес обслуговування і депозитів на півострові. Тобто після закриття всіх відділень в Криму отримати свої депозити вкладники зможуть тільки на материковій частині України, але для цього їм треба документально підтвердити свої вимоги, що також додає певну кількість складних питань», - розповів експерт.

    Українські банки масово припиняють свою роботу на території Криму, керуючись політичними та патріотичними чинниками, вважає радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ. Наслідки такого кроку є надзвичайно важкими як для самих банків, так і для їх працівників та клієнтів, - сказав він в ефірі програми «Національний інтерес» на телеканалі БТБ.
     «Українські банки - це бізнес-установи, які вибудовували свій ринок у Криму багато років поспіль, а бізнес завжди оперує категоріями економічної ефективності і доцільності. Але тут постали фактори, які виявилися суттєвішими за економічні, а саме невизнання Україною анексії Криму. Тому українські банки вирішили не продовжувати працювати на тимчасово окупованій території, щоб не порушувати українське законодавство. Навіть якщо б така діяльність приносила якісь прибутки, це неможливо. Тому було певне вагання щодо того, як продовжити роботу в Криму. Ми бачили, що навіть Росія пропонувала деяким банкам залишитись, адже швидко вибудувати на півострові велику мережу відділень та філіалів дуже важко. Але системні банки вирішили не чекати наданого РФ граничного терміну їх перебуванні в Криму - 1 січня 2015 року - і почали поступово виходити», - сказав Кущ.
     «В Криму налічувалося більше 1 тис. відділень і філіалів українських банків, їхні активи складали понад 22 млрд грн активів, майже 16 млрд грн пасивів. Це величезні кошти, і це ще не рахуючи капіталовкладень, які були зроблені в облаштування самих відділень. Це тисячі фахівців, які зараз скорочуються через закриття відділень та філіалів. Тобто наслідки дуже важкі, але українські банки вирішили для себе це питання не в площині економічної доцільності, а в площині патріотичної та політичної ситуації, яка склалась в Україні», - підсумував експерт.

    Україна має всі підстави аби ініціювати жорсткі санкції світових організацій стосовно дій Росії на території Кримського півострова. Зокрема, звернутися з відповідною заявою до ФАТФ. Про це в ефірі телеканалу БТБ заявив радник президента Асоціації банків України Олексій Кущ.
     «Можна досягти дуже великих успіхів саме у тих заходах, які можна здійснювати через ФАТФ. Ми бачимо, що за заявою України як члена Міжнародної організації з цивільної авіації вже накладено заборону на використання аеропорту в м. Сімферополь міжнародними авіакомпаніями. Дзеркальне відображення цього може бути і в фінансовій системі», - наголосив Кущ.
     Він зауважив, що ФАТФ є потужною міжнародною організацією, яка покликана протидіяти відмиванню злочинних коштів і фінансуванню тероризму. «Ознаки, за якими ФАТФ може застосовувати заходи, це: здійснення суспільно-небезпечних діянь, незаконне отримання доходів і здійснення платежів. А використання російського рубля на території Криму є незаконним. Проведення будь-яких платежів на території Криму між фізичними, юридичними особами - це фактично отримання незаконних доходів. Це стосується і доходів підприємств, і доходів фізичних осіб, і доходів державного бюджету Кримської Республіки, тому що її уряд є незаконним», - підкреслив Кущ.
     Експерт зауважив, що за певною інформацією саме з території Криму відбувається фінансування подій на Сході України . «Тобто є всі ознаки того, що ФАТФ може застосовувати всі засоби впливу, які передбачені міжнародним законодавством», - переконаний Кущ.
     На його думку, першим кроком для запровадження міжнародних санкцій має стати заява України про можливі здійснення операцій, які порушують законодавство ФАТФ. «Україна має сказати, що на території Криму не здійснюється відслідковування цих операцій через систему фінансового моніторингу. Україна має сказати, що ця територія не підпадає під її дію і має закликати ФАТФ до того, щоб вона почала робити конкретні кроки для застосування попереджувальних санкцій. А санкції там можуть бути дуже жорсткі», - попередив Кущ.
     Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням коштів (ФАТФ) була створена в 1989 р. за рішенням країн Великої Сімки і є основним міжнародним інститутом, що займається розробкою та впровадженням світових стандартів у галузі протидії відмиванню злочинних прибутків і фінансуванню тероризму. Членами ФАТФ є 36 країн.

    Інформація БТБ

    Переглядів: 480 | Додав: Хранитель
    Всього коментарів: 0
    avatar

    Календар новин
    «  Квітень 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930
    Форма входу

    Пошук
    Корисні речі

    Додати в закладки:

    Друзі сайту

    Загрузка...

    Робота в Чернігові і Києві

    Безкоштовні Чернігівські та Київські оголошення

    Реклама

    Статистика

    МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

    Rambler's Top100