Вт, 19/03/24, 12:21

 

Вас вітає
Чернігівський інформаційно-розважальний портал
4ernigiv.at.ua

Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Блоги
Музичний блог [5]
Спортивний блог [2]
Блог присвячено спортивним подіям, особистостям, клубам та різним видам спорту
Інтернет [1]
Ваше здоров'я [3]
Фінанси [104]
Навколофінансові теми та все, що ними пов'язано
Блог О. Ясенчука [5]
Автор публікацій Олександр Ясенчук
Різне [41]
Цікаве на сайті
Випадкові файли:
  • День, когда Земля остановилась.avi
  • Володимир Твердохліб - Маріанна
  • Максим Барских - S.L. ( Сука любовь ).mp3
  • Олександр Пономарьов - Я люблю тільки тебе
  • Уляна Латик. MP3
  • Найпопулярніше:
  • Тік: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Потап и Настя: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Ані Лорак: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Олександр Пономарьов: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Наталія Бучинська. MP3
  • ( Хіт! )

    Останні коментарі:

    Завважте, що ці висловлювання Путіна стосовно України були озвучені аж в 2008-му році

    Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation.


    Це хороша тенденція.  Але мало ймовірно що спецпідрозділи Беркуту здійснювали каральні зачистки знаходячись поза контролем Президента і Кабміну.

    Нові повідомлення на форумі:

    Реклама

    Зворотній зв'язок

    Copyright © 2008-2024

     Публікації

    Головна » 2014 » Травень » 6 » Чому Росія боїться НАТО / Pourquoi la Russie a peur de l'OTAN, par Marie Jégo ("Le Monde", Франція)
    Чому Росія боїться НАТО / Pourquoi la Russie a peur de l'OTAN, par Marie Jégo ("Le Monde", Франція)
    16:24

    17/04/2008

    Саміт НАТО в Бухаресті навряд чи зміг би щось змінити. Росію, більш ніж коли б то не було, турбує розширення Північноатлантичного альянсу, яке розглядається як спроба взяти її в кільце. 'Поява на наших кордонах могутнього військового блоку, дія членів якого регулюється в тому числі і статтею 5 Вашингтонського договору (допомога державі - члену в разі нападу на нього - прим. Le Monde), буде сприйнято Росією як пряма загроза безпеці нашої країни', - нагадав Володимир Путін по завершенні засідання Ради Росія - НАТО, що відбувся 4 квітня 2008 р. в рамках саміту альянсу.
    Москва чудово розуміє, що в Бухаресті Грузія і Україна добилися більшого, ніж такий бажаний для них 'план дій з членства' (ПДЧ). Зовні всі умови пристойності були дотримані, Росії не стали наступати на хвору мозоль і Україні з Грузією ПДЧ не видали. Але двоє колишніх сателітів Москви отримали тверді запевнення в тому, що вони через якийсь час приєднаються до альянсу.
    Ця перспектива змусила Володимира Путіна вийти з себе. Газета 'Комерсант' повідомила, що, виступаючи на раді Росія - НАТО, він (Путін, ред.) обурено заявив: 'Україна - це навіть не держава! Що таке Україна? Частина її територій - це Східна Європа, а частина, і значна, подарована нами!".
    Глава російської держави потім пояснив своїм партнерам, що якщо Україна вступить до НАТО, країна перестане існувати у своїй нинішній формі. Прозорий натяк на Крим, півострів на півдні України, де проживає в основному російськомовне населення, яке вкрай негативно ставиться до Північноатлантичного альянсу. Ці настрої постійно розпалюються представниками російського патріотичного течії, які до чих пір не можуть змиритися з тим, що Микита Хрущов подарував цей форпост імперії часів Катерини Великої в 1954 році Києву. Саме в Криму, в Севастополі базується Чорноморський флот Росії. У 2017 році, згідно з укладеним з Києвом угоди, флоту доведеться залишити Крим. Росію турбує його майбутнє, але Україна ясно дала зрозуміти, що продовження угоди не буде. У ЗМІ ця тема постійно мусується. Нещодавно державний телеканал Росія показував капелана моряків, батька Олександра, який закликав ' молитися за те, щоб флот залишився ' .
    Росія боїться, що війська НАТО через дев'ять років розмістяться на базі, покинутої російськими військовими.
    Київ може скільки завгодно стверджувати , що цього не станеться, що конституція країни забороняє дислокацію іноземних військ на українській землі, страхи Росії так просто не розвіяти. Відчуття 'обложеної фортеці', яке постійно присутня в офіційних промовах , кристалізується в чорноморській зоні. Більшість держав цього регіону (Туреччина, Болгарія, Румунія) вже є членами НАТО. Вступ до альянсу Грузії та України замкне кільце. Росії, незважаючи на те, що вона володіє протяжним чорноморським узбережжям, здається, що її позбавляють виходу в Середземне море .
    Росія вже давно так напружено ставиться до питання розширення НАТО. У 1994 році Борис Єльцин метав громи і блискавки у зв'язку з вступом до неї Польщі. У 2002 році Володимир Путін передбачав , що прийняття країн Балтії - Литви, Латвії та Естонії - матиме катастрофічні наслідки. Польща вступила в НАТО 1999 р., прибалтійські республіки - в 2004р. Однак ці країни не перетворилися на загрозу для Росії. До того ж, наскільки ми знаємо, НАТО не виношує планів масового вторгнення на територію Російської Федерації. Звідки тоді взявся цей страх?
    Насправді російська еліта найбільше боїться не військової загрози НАТО, а того, що вона несе з собою демократизацію.' Номенклатура в погонах органічно не виносить демократію. Вона боїться лише одного - що її змусять грати за загальновстановленими правилами, а не за її власними, які вона ставить над законом', - пояснює Андрій Миронов, співробітник правозахисної організації ' Меморіал ' .
    Швартовка до демократичних берегів
    У Києві, так само як і в Тбілісі, вступ до НАТО розглядається владою як можливість 'пришвартуватися' до демократичних берегів Старого Континенту. Статус кандидата в члени альянсу сам по собі не є гарантією демократії, але критерії, яким потрібно відповідати для вступу в НАТО, стають стимулом для її розвитку, в першу чергу в армії. У цій області Україна і Грузія залишили Росію далеко позаду. У їх арміях більше немає випадків дідівщини зі смертельним результатом, яких вистачає в російських збройних силах. Українських та грузинських призовників не надсилають збирати картоплю чи будувати дачі генералам. НАТО в першу чергу пропонує дуже привабливу модель. Російська модель, якщо вона взагалі існує , навряд чи може комусь припасти до душі .
    Сидячі в Кремлі люди в погонах повинні були б задати собі ряд питань. Чому колишні васали Москви так завзято бажають покинути єдиний простір безпеки ? Чому, як сказав колишній міністр оборони України Анатолій Гриценко,' кандидати товпляться біля дверей НАТО, а не на порозі ОДКБ ', військового блоку пострадянської епохи?
    Російській еліті чужі такі поняття, як 'привабливість', сьогодні її методами переконання стали відносини з позиції сили, ембарго, шантаж, погрози. Саме цим курсом віддавалася перевага протягом обох строків Володимира Путіна з 2000 по 2008 рр.. Президент Росії, який сумував по СРСР колишній офіцер КДБ, і не міг мислити інакше .
    Ефект виявився руйнівним. Чим частіше Росія показує зуби, тим сильніше стає бажання периферії приєднатися до НАТО. Цю тенденцію підтверджує присутність на саміті в Бухаресті двох керівників центральноазіатських держав - Іслама Карімова з Узбекистану та Гурбангули Бердимухаммедова з Туркменії - які прагнуть розширити співпрацю своїх країн з НАТО.
    Швидше 'М'яке вплив', провідниками якого є культура чи ідеологія, ніж військові або енергетичні важелі, могло б дати шанс Росії, якби вона тільки захотіла відмовитися від своїх імперських амбіцій. І якщо Грузія або Україна, чиї культурні та лінгвістичні зв'язки з Москвою досить тісні, стали б будувати привілейовані відносини зі своїм колишнім сюзереном, в цьому була присутня б деяка логіка. Але нічого схожого не відбувається, тому що російська еліта слід геополітичної концепції XIX століття і розуміє тільки одну мову - сили. Цінності - всього лише видимість, призначена для заспокоєння народу. Та й в Бухаресті Володимир Путін цитував Бісмарка: 'Важливо не намір, а потенціал '.

    Оригінал тексту www.lemonde.fr

    Категорія: Різне | Переглядів: 5286 | Додав: Хранитель | Рейтинг: 0.0/0 |

    Всього коментарів: 1
    avatar
    0
    1 Хранитель • 16:29, 06/05/14
    Завважте, що ці висловлювання Путіна стосовно України були озвучені аж в 2008-му році
    avatar

    Календар
    «  Травень 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031
    Форма входу

    Пошук
    Корисні речі

    Додати в закладки:

    Друзі сайту

    Загрузка...

    Робота в Чернігові і Києві

    Безкоштовні Чернігівські та Київські оголошення

    Реклама

    Статистика

    МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

    Rambler's Top100