Нд, 08/09/24, 00:47

 

Вас вітає
Чернігівський інформаційно-розважальний портал
4ernigiv.at.ua

Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Цікаве на сайті
Випадкові файли:
  • А.Р.М.И.Я. - Sexual Revolution.mp3
  • Мотор'ролла. mp3
  • Within Temptation. mp3
  • Олександр Пономарьов - Ніченькою темною
  • Скрябін - Люди, як кораблі
  • Найпопулярніше:
  • Тік: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Потап и Настя: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Ані Лорак: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Олександр Пономарьов: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Наталія Бучинська. MP3
  • ( Хіт! )

    Останні коментарі:

    Завважте, що ці висловлювання Путіна стосовно України були озвучені аж в 2008-му році

    Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation.


    Це хороша тенденція.  Але мало ймовірно що спецпідрозділи Беркуту здійснювали каральні зачистки знаходячись поза контролем Президента і Кабміну.

    Нові повідомлення на форумі:

    Реклама

    Зворотній зв'язок

    Copyright © 2008-2024

     

    Головна » 2014 » Лютий » 18 » Національний банк України 17 лютого 2014 року ввів в обіг пам’ятні монети номіналами 20 та 5 гривень “Корсунь-Шевченківська битва”.
    Національний банк України 17 лютого 2014 року ввів в обіг пам’ятні монети номіналами 20 та 5 гривень “Корсунь-Шевченківська битва”.
    02:18

    Монети випущені до 70-річчя визволення України від фашистських загарбників. Починаючи з 2013 року Національний банк України ввів в обіг десять пам’ятних монет, що присвячені Великій Вітчизняній війні, а протягом 2014 – 2015 років планується продовжити цикл монет цієї тематики.

    "Корсунь-Шевченківська битва − це славетна сторінка радянського військового мистецтва, що ввійшла в історію, як класична операція з оточення та повного знищення великого ворожого угруповання. Шевченківський край було звільнено від загарбників, а для фашистів ця наступальна операція стала "другим Сталінградом”, − зазначила начальник Управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України Тамара Лошманова.

    Вона розповіла, що на аверсі монет у центрі розміщено композицію, що символізує перемогу: цифри 1944 (на срібній монеті – позолочені), над якими – зображення салюту, унизу – лаврова гілка зі стрічкою та зіркою. На реверсі – стилізована композиція, у центрі якої на тлі карти зображено в’їзну браму палацового комплексу в місті Корсуні-Шевченківському, а по колу розміщено стрілки, що символізують наступальну операцію радянських військ по всьому кільцю оточення угруповання противника.

    "Випуском монет "Корсунь-Шевченківська битва” Національний банк України вшановує пам’ять героїв, що визволили українські землі від фашистських загарбників. Упевнена, що ці пам’ятні монети нагадають нащадкам про славний подвиг, мужність і патріотизм народу під час Великої Вітчизняної війни”, − додала Тамара Лошманова.

    Монету номіналом 20 гривень виготовлено зі срібла 925 проби, маса в чистоті – 62,2 г, діаметр – 50,0 мм, категорія якості карбування − "спеціальний анциркулейтед”, тираж – 2 500 штук. Гурт монети − гладкий із заглибленими написами позначення металу та його проби. Елемент оздоблення – локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше ніж 0,0005 г.

    Монету номіналом 5 гривень виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування − "спеціальний анциркулейтед”, маса – 16,54 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 30 000 штук. Гурт монети − рифлений.

    Вартість срібної пам’ятної монети (з футляром) становить 945 гривень,  монети з нейзильберу – 25 гривень. Придбати пам’ятні монети можна в територіальних управліннях Національного банку України та дистриб’юторів Національного банку України з продажу пам’ятних монет.

    Над створенням монет працювали художники та скульптори: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук, Наталія Фандікова, Володимир Атаманчук, Анатолій Дем’яненко.

     

    Довідково.

    З 24 січня до 17 лютого 1944 року війська Першого та Другого Українських фронтів провели наступальну операцію в районі міста Корсуня-Шевченківського Черкаської області, що забезпечило умови для остаточного визволення Правобережної України.

    Прорвавши оборону противника, 28 січня радянські війська з’єдналися в районі міста Звенигородка і таким чином завершили оточення великого угруповання фашистських військ. Загалом, у цьому районі радянські війська оточили 10 дивізій і одну бригаду ворога. До 17 лютого ворог був розбитий. Крім того, Червона Армія завдала поразки ще 15 дивізіям, з них 8 танковим, які діяли проти зовнішнього фронту оточення.

     

    Сьогодні про героїчну перемогу в Корсунь-Шевченківській битві українцям нагадує безліч пам’ятників та меморіалів, розташованих на Черкащині. Так біля села Стеблів споруджено величезне залізобетонне кільце – символ оточення фашистських частин. У місті Корсуні-Шевченківському, у палаці князів Лопухіних-Демидових, функціонує музей історії Корсунь-Шевченківської битви, де, зокрема, можна побачити діораму битви, документи, зброю і техніку тих часів.

    Інформація НБУ, www.bank.gov.ua

    Переглядів: 485 | Додав: Хранитель
    Всього коментарів: 0
    avatar

    Календар новин
    «  Лютий 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
         12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    2425262728
    Форма входу

    Пошук
    Корисні речі

    Додати в закладки:

    Друзі сайту

    Загрузка...

    Робота в Чернігові і Києві

    Безкоштовні Чернігівські та Київські оголошення

    Реклама

    Статистика

    МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

    Rambler's Top100