Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський переконаний, що підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом сприятиме підвищенню конкурентоздатно сті української продукції та розширенню ринків її збуту. Про це економіст сказав в ефірі телеканалу БТБ.
Як зазначив Бураковський, підписуючи угоду про ЄС ми будемо впроваджувати європейські стандарти виробництва, на які орієнтуються не тільки європейські, а й азійські виробники. «Це означає, що запроваджуючи ці стандарти, ми піднімаємо якісний рівень наших виробників, який дає можливість конкурувати не тільки в Азії, а й у Європейському Союзі», - сказав він.
Експерт нагадав, що сьогодні Україна експортує до СНД 36,8 % загального експорту продуктів харчування, в Європу –25%, ще 25% – в Азію. Азія, за його словами, більш перспективний ринок у динаміці, щоб його завоювати, треба впроваджувати систему сертифікації і відповідних стандартів ЄС на кожному конкретному підприємстві.
«Якщо ми виконаємо відповідні вимоги ЄС, то ми зможемо розширити нашу присутність на ринку Південної Кореї. Південна Корея має відповідну угоду про підтримку стандартів ЄС, якщо наші стандарти європейські, ми автоматично отримуємо доступ на цей ринок», - зазначив Бураковський.