Нд, 08/09/24, 03:57

 

Вас вітає
Чернігівський інформаційно-розважальний портал
4ernigiv.at.ua

Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Цікаве на сайті
Випадкові файли:
  • Олександр Пономарьов - Минає день
  • Девушка из Монако / La fille de Monaco (2008) DVDRip.avi
  • Ната-Лі - Намалюй
  • Alexander Rybak - Fairytales (2009)
  • Depeche Mode - Sounds Of The Universe (2009)
  • Найпопулярніше:
  • Тік: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Потап и Настя: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Ані Лорак: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Олександр Пономарьов: Всі пісні
  • ( Хіт! )
  • Наталія Бучинська. MP3
  • ( Хіт! )

    Останні коментарі:

    Завважте, що ці висловлювання Путіна стосовно України були озвучені аж в 2008-му році

    Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation.


    Це хороша тенденція.  Але мало ймовірно що спецпідрозділи Беркуту здійснювали каральні зачистки знаходячись поза контролем Президента і Кабміну.

    Нові повідомлення на форумі:

    Реклама

    Зворотній зв'язок

    Copyright © 2008-2024

     

    Головна » 2014 » Лютий » 15 » Руслан Бортнік: Повернення до конституції 2004 року – шлях в нікуди
    Руслан Бортнік: Повернення до конституції 2004 року – шлях в нікуди
    01:36
    Політолог Руслан Бортнік вважає, що механічне повернення до Конституції зразка 2004 року може спричинити в майбутньому повторення конфліктів між різними гілками влади, як це вже було в 2007 році.

    «Механічне повернення до Конституції 2004 року - це шлях в нікуди, - вважає Бортнік. – Цю Конституцію (2004 року) приймали похапцем, це той варіант, який політики писали, майже ні з ким не порадившись. Так само, як намагаються (змінити Конституцію) зараз, в останній момент і на коліні під час жорсткої політичної кризи».

    Політолог нагадав, що набуття чинності попередньою Конституцією у 2006 році одразу призвело до масштабної політичної кризи.

    «А саме, до тривалої урядової кризи, так званої коаліціади, коли чотири місяці парламент не міг сформувати більшість і уряд. А в 2007 році це призвело до страшного конфлікту між гілками влади: між Президентом і парламентом, між Президентом і Кабінетом Міністрів, який вилився в парламентську кризу і дострокові парламентські вибори. На мою думку, тоді були зруйновані такі важливі елементи державного управління, як Конституційний суд і Центральна виборча комісія, тому що і Президент, і парламент почали відкликати звідти своїх представників, позбавляти їх повноважень, суди скасовували ці рішення, і почалась вакханалія».

    Також Бортнік підкреслив, що Конституційний суд не має законного права скасувати своє рішення від 30 вересня 2010 року, яким державу було повернуто до Конституції в редакції 1996 року. Проте, на думку політолога, суд може це зробити під тиском політичних обставин, і тоді цей прецедент призведе до катастрофічних наслідків для всієї країни.

    «Конституційний суд ухвалив вже не одну сотню рішень, і якщо він почне їх скасовувати, то країна втратить конституційні основи для існування. Ми можемо повернутися до таких страшних речей, що краще цю скриньку Пандори взагалі не відкривати, - вважає Бортнік. - Якщо ми хочемо будувати стабільну розвинуту країну, маємо дотримуватися законодавчих процедур. Інакше у нас кожного разу буде приходити «чорний полковник», збиратиметься «чорний майдан» на 5-10 тис. чоловік чи більше, і вони під тиском будуть вимагати змінювати якісь основи законодавства. І це буде відбуватися щодня».

    Проте політолог вважає, що Україна потребує нової Конституції, яка б переформатувала стосунки центру і регіонів та створила чітку систему відповідальності.

    «Це має бути якісно нова Конституція, написана в якісно нових умовах, з новою чіткою системою влади. Я виступаю категорично проти будь-яких змішаних форм, парламентсько-президентської чи президентсько-парламентської. Має бути чиста форма: або президентська, або парламентська. Де чітко зрозумілі відповідальність та структура прийняття рішень. Така Конституція має пройти відповідну процедуру, має бути рішення конституційного суду, мають бути проведені голосування. І бажано, щоб цю Конституцію затвердили на загальнонаціональному референдумі, аби вона отримала підтримку суспільства», - сказав політолог.

     Бортнік зазначив, що для ухвалення якісного документу має відбутися його тривале та всебічне обговорення, про що свідчить світовий досвід.

    «Деякі поправки до конституції Сполучених Штатів обговорювалися по 40-50 років перед тим, як їх внесли. Тому що це насправді дуже змінює суспільне життя. В ідеалі нам треба було б запозичити ту правову культуру, яка є у розвинених демократичних суспільствах. Там закони написані дуже загально, але кожен міліціянт, кожен громадянин знає, як правильно застосовувати їх норми і не намагається зловживати своїми правами», - вважає експерт.

    Інформація БТБ

    Переглядів: 492 | Додав: Хранитель
    Всього коментарів: 0
    avatar

    Календар новин
    «  Лютий 2014  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
         12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    2425262728
    Форма входу

    Пошук
    Корисні речі

    Додати в закладки:

    Друзі сайту

    Загрузка...

    Робота в Чернігові і Києві

    Безкоштовні Чернігівські та Київські оголошення

    Реклама

    Статистика

    МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

    Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

    Rambler's Top100